Вплив геометричних параметрів щитка крюгера на підіймальну силу крила літального апарата

Автор(и)

  • Анатолій Станіславович Носик Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського», Ukraine
  • Ілля Станіславович Кривохатько Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського», Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20535/0203-3771372019186934

Ключові слова:

літальний апарат, щиток Крюгера, геометричні параметри щитка, аеродинамічні характеристики

Анотація

В роботі методами обчислювальної аеродинаміки проведено порівняння аеродинамічних характеристик (коефіцієнти опору та підіймальної сили) щитка Крюгера при різних його геометричних параметрах. Показано, що порівнюючи різні кути встановлення щитка Крюгера, при однаковій щілині між профілем та щитком, ми отримали оптимальний кут встановлення θ = 135° який покращує аеродинамічні характеристики профілю крила на 30%, в порівнянні з профілем без механізації передньої кромки. Для цього кута встановлення ми дослідили інші варіанти щитка Крюгера з різною товщиною щілини. Результати розрахунків показали, що при зміні товщини щілини від 1.8% до 3% (від хорди крила) максимальний коефіцієнт підіймальної сили майже не змінюється.

Для різних положень щитка при однакових його параметрах          (щілина 3%,  θ = 135°) було досліджено аеродинамічні характеристики та порівняно з профілем без механізації. Найкращі показники ми отримали при верхньому положенні щитка Крюгера збільшивши коефіцієнт підіймальної сили, в порівнянні з нижнім положенням, на ∆Су=0,48 та в порівнянні з гладким профілем на ∆Су=0,55.

Біографії авторів

Анатолій Станіславович Носик, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського»

бакалавр

Ілля Станіславович Кривохатько, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського»

старший викладач, к.т.н.

Посилання

Авиация: Энциклопедия. М.: Большая Российская Энциклопедия. Главный редактор Г. П. Свищев.1994. [Електронний ресурс]. – Режим доступу до ресурсу: https://dic.academic.ru/dic.nsf/enc_tech/2532/Крюгера.

H. Dogus Akaydin “Computational design of a Krueger flap targeting conventional slat aerodynamics” [Електронний ресурс]. – Режим доступу до ресурсу:

https://ntrs.nasa.gov/archive/nasa/casi.ntrs.nasa.gov/20170000311.pdf.

Дашивець, О. М. Оптимізація параметрів механізованого крила з високонесучим профілем [Текст] / О. М. Дашивець, О. Ю. Кіржнер, І. С. Кривохатько, О. В. Овчар. // XІ Міжнародна науково-технічна конференція «Гіротехнології, навігація, керування рухом і конструю-вання авіаційно-космічної техніки», 13–14 квітня 2017 року, Київ, с. 45–49.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-04-15

Номер

Розділ

Механіка елементів конструкцій